"VERSO"

Miksi "Verso" valikoitui yritykseni nimeksi ja mitä "verso" tarkoittaa psykoterapiayhteistyössämme?

KASVITIEDE

Kasvitieteessä suomenkielinen sana "verso" on kasvin toinen pääosa juurten ohella. Verso koostuu varresta, lehdistä ja kasvin lisääntymisosista. Verson voidaan sanoa olevan se kasvin maanpäällinen osa, joka kasvaa ylöspäin. Vaakasuoraan kasvava verso on kasvulliseen lisääntymiseen kehittynyt rönsy. 

Kuulostanee tutulta myös meidän ihmisten maailmassa? Olemme kukin syntyneet, juurtuneet ja kasvaneet jossakin; kuka multavassa maassa, kuka vähemmän ravinteikkaassa. Olemme voineet tulla revityksi irti – tai tehneet sen ihan itse – juuriltamme, juurtuneet muualle. Kasvupaikalla ja sen tarjoamilla kasvuamme edistävillä tekijöillä on merkitystä.

Kasvitieteen versojen tavoin luontainen kasvusuuntamme on ylöspäin, kohti kasvumme mahdollistavaa aurinkoa. Elämässämme on jaksoja, jolloin valo on vähissä, juuremme ovat jäässä ja oksamme lehdettömät, lintuja vailla. Hiljentyminen ja pysähtyminen voi olla joskus tarpeenkin. Mutta mikään ei kestä ikuisesti, kaikki menee ohi: kevät tulee, valo lisääntyy ja uusi kasvu alkaa. 

Pysähdymme tutkimaan juuriasi ja niiden merkitystä hyvinvoinnissasi, mutta ennen kaikkea keskitymme versoosi. Mitä juuri nyt koet tarvitsevasi kasvaaksesi omiin mittoihisi? Mitä tavoittelet? Millaisia lehtiä, kukintoja tai hedelmiä haluat oksillesi kasvatella? Mihin suuntaan rönsytä? Mitä rönsyjä itsestäsi karsia? Miten voi vartesi, kehosi? Millainen verso on ainutkertainen Sinä?

ITALIAN KIELI

Italian kielellä sana "verso" on monimerkityksinen. Prepositiona se tarkoittaa "kohti". 

Psykoterapiassa se voi merkitä pyrkimystä kohti jotakin tavoitetta: parempaa itsetuntemusta, kadotettua elämäniloa, myötätuntoisempaa minäkuvaa, rajat asettavaa vuorovaikutusta, elämän kriisikohdan yli selviytymistä. Tässä prepositionaalisessa merkityksessä "kohti" tarkoittaa myös hyväksyvää, ymmärrystä hakevaa ja tutkivaa katsetta itseen, omaan sisimpään, toiseen ihmiseen ja koko ympäröivään maailmaan.

"Verso"on italiaksi myös substantiivi, tarkoittaen mm. "linnunlaulua" ja "säettä". 

Oman sisäisen äänen löytyminen ja/tai siihen luottaminen onkin terapiatyön yksi keskeinen tavoite. Yhteistyömme ja siinä syntyvät oivallukset ovat silti aina vain yksi säe siinä ajatusten, kokemusten ja elämysten kokonaisuudessa, jota elämäksi kutsumme. Ja rohkeaa ja rakentavaa itseilmaisun kykyä - monien muiden sisällämme uinuvien ja kehittyvien taitojemme ohella – harjoittelemme läpi ihmisiän! 

Kolmannen merkityksen sanalle antaa sen verbimuoto "versare", "kaataa". Yksikön ensimmäisessä muodossa verbi taipuu "verso"-muotoon, (minä) "kaadan". 

Ajattelen sen psykoterapiassa tarkoittavan mahdollisuutta liikkua vaihtuvissa näkökulmissa – kaataa aiempia käsityksiä itsestä, toisesta, muista, menneisyydestä, tulevaisuudesta tai nykyhetkestä. Kaikissa asioissa on aina monta puolta; lopultakin me itse valitsemme sen, mihin näistä uskomme ja minkä haluamme kasvavan.